18 Yaş Altı Engelli Maaşı Nasıl Alınır ?

18 Yaş Altı Engelli Maaşı Nasıl Alınır ?

18 Yaş Altı Engelli Maaşı Nasıl Alınır ? 18 yaş altı engelli maaşı ne kadardır? 18 yaş altı engelli yakını aylığı şartları nelerdir? 18 yaş altı engelli hakları ? Özürlü çocuk maaşı nasıl alınır ? Bütün bunların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

18 yaş engelli maaşı, aynı hanede ikamet ediyor olmaları şartı ile kendisine bakmakla yükümlü bir yakını var ise 18 yaşından küçük en az %40 engelli olanlara verilen yardımdır. Engelli yakın aylığı başvuru şartları nelerdir? Başvuru nereye yapılır? Kimler başvurabilir? Ne kadar maaş alacağım? Diye merak ediyorsanız hiç durmadan yazımıza geçelim.

ADVERSTISEMENT

18 Yaş altı Engelli Maaşı Başvurusu Nereye Yapılır, İstenilen Belgeler Nelerdir?

Engelli aylıklarında olduğu gibi 18 yaş altı engelli maaşı içinde bağlı olduğunuz ilçede ki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuru yapmalısınız. Başvuru sırasında sizden istenilen belgeler hastaneden alınan engelli sağlık kurulu raporu istenilecektir. Başvuran kişi engellinin anne veya babası değilse velayet belgesi istenilecektir. 18 yaş altı engelli kişinin anne ve babası boşanmış ise  velayet kimde ise o kişi başvuruyu yapabilir. Ya da anne-babanın vefat etmesi durumunda velayeti alan kişi başvuruyu gerçekleştirebilir.

Engelli yakını aylığı alan kişiyle engelli aynı hanede yaşaması gerekmektedir. Yani ikametgahları aynı ev içerisinde olmalıdır. Aksi durumda yardım başvurusu reddedilir. Engelli çocukla aynı hanede ikamet etmediği halde 18 yaş altı engelli yakın maaşı aldığı tespit edilirse engelli aylıkları kesilme yoluna gidebilir. Ayrıca 18 yaş altı engelli çocuğun bakımını üstlenen kişi eğer engelli çocukla aynı hanede oturuyor görünmesine rağmen fiili olarak aynı adreste oturmuyor ise maaştan faydalanamaz. Ayrıca engelli çocuğun ihtiyaçları bakıcısı tarafından giderilmiyor ve alınan maaş ile başka alanda harcama yapılıyor ise yine aylığı kesilir.

Ayrıca kendisi için engelli aylığı alan kişi aynı zamanda çocuğu için engelli yakını aylığı alabilmesi için %40-69 arasında engelli aylığı alıyor olmalıdır. %70 ve üzeri engelli aylığı olan kişi engelli yakını aylığı alamaz. Sebebi %70 ve üstü engel oranı bakıcı aylığına hak edenlerden sonra en yüksek rapor sınırıdır. %70 engeli olan bir insanın bir başka engelliye bakması elbette ki zor olacaktır. Bu yüzden %70 ve üstü raporu bulunanlar engelli çocuk aylığı alamaz.

ADVERSTISEMENT

Engelli yakın aylığı alacak olan anne-baba’nın SGK kaydı bulunmamalıdır. Ancak aynı adreste ikamet eden kardeş ya da akrabaların SGK kaydı bulunmasında sakınca yoktur. Engelli yakın aylığı bağlanabilmesi için hanede bulunan gelir ve mal varlığının kişi başına düşen muhtaçlık sınırının geçmemesi gerekmektedir. 2020 yılı için muhtaçlık sınırı kişi başı 701,32 TL ‘dir. Eğer hanede kişi başına düşen gelir 609,67 den fazla ise Engelli yakın aylığı kabul edilmeyecektir.

18 Yaş Altı Engelli Aylığı Ne kadar?

2020 yılı 18 yaş altı engelli aylığı 567,97 TL ‘dir.

18 Yaş Altı Engelli Maaşı Ne Kadar
18 Yaş Altı Engelli Maaşı Ne Kadar

Yeni Sistem Engelli Raporu Oranları Nasıl Hesaplanır?

Yapılan son değişiklikle beraber 18 yaş engelli çocuk raporlarında oran yazmamaktadır. Bu oran yerine artık oranlar arasında tanımlamalar getirilmiştir. Bu oranlar ise şöyle;

ADVERSTISEMENT
  • Özel Gereksinim Var: Bu rapora sahip kişiler %20 ile %39 arasında orana sahiptir. Bakıcı maaşı alamazlar.
  • Hafif Düzeyde Özel Gereksinimi Var: Bu rapora sahip kişiler %40 ile %49 arasında orana sahiptir. Bakıcı maaşı alamazlar.
  • Orta Düzeyde Özel Gereksinim Var: Bu rapora sahip kişiler %50 ile %59 arasında orana sahiptir. Bakıcı maaşı alamazlar.
  • İleri Düzeyde Özel Gereksinim Var: Bu rapora sahip kişiler %60 ile %69 arasında rapora sahiptirler. Bakıcı maaşı alamazlar.
  • Çok İleri Düzeyde Özel Gereksinime Var: Bu rapora sahip Kişiler %70 ile %79 arasında orana sahiptir. Ayrıca bu rapor sahipleri Ağır engelli olarak nitelendirilmektedir ve şartları uyması durumunda bakıcı maaşı alabilirler.
  • Belirgin Düzeyde Özel Gereksinim Var (BÖGV): Bu rapora sahip kişiler %80 ile %89 arasında orana sahiptir.Ayrıca bu rapora sahip kişiler ağır engelli olarak nitelendirilmektedir ve şartları uyması durumunda bakıcı maaşı alabilirler.
  • Özel Koşul Gereksinimi Var (ÖKGV): Bu rapora sahip kişiler %90 ile %99 arasında orada sahiptir. Ayrıca bu rapora sahip kişiler ağır engelli olarak nitelendirilmektedir ve şartların uyması durumunda bakıcı maaşı alabilirler.