2020 Engelli Sağlık Raporu Nasıl Yenilenir

Makale Konuları

2020 Engelli Sağlık Raporu Nasıl Yenilenir?

Engelli sağlık raporu yenileme işlemi, yeni bir hizmete başvurmak isteyen engelli kişinin sağlık raporundaki değişiklikler olarak işleme geçmektedir. Engel durumunda bazı değişiklik olan kişiler, bu raporların yenileme işlemi sonrasında değişebilecek engel oranları göz ardı edilmemelidir.

ADVERSTISEMENT

Yeni alınacak olan engelli raporunda değişiklikler olabilir. Örneğin doğuştan değil de sonradan engelli olan bir vatandaşın iyileşmesi söz konusu olabilir. Bu durumda kişi, yeni alacağı sağlık raporunda, engel durumundaki azalma ile karşılaşabilir. Ancak bu önemli bir detaydır. Çünkü pek çok haktan faydalanma durumu, kişinin engel derecesine bağlıdır. %40’ın altına düşen bir engel oranında, farklı sorunlarla karşılaşılabilir.

Engelli Sağlık Raporunu Yenilemek İçin Nereye Başvuru Yapılmalıdır?

Engelli sağlık raporu yenileme işlemi İl Sağlık Bakanlıklarından yapılır. Yenileme talebinde engelli sağlık raporları için başvuracak kişiler, ikametgâhlarının olduğu illerdeki Sağlık Bakanlıklarına başvurularını yapabilirler.

Toplanan belgelerin eksiksiz olarak, kuruma teslim edilmesinin ardından süreç işlemeye başlamaktadır. Öncelikle yenileme işlemi istediğine dair kişinin, kuruma başvuru yapması gerekir. Bunun ardından bir hastaneye giderek kontrol sağlaması gerçekleşebilir. Öncesinde hastaneye gidip, sonrasında kuruma başvuruya gelen kişiler için başvuru süreci başlamayacaktır.

ADVERSTISEMENT

 

Engelli Sağlık Raporu Yenileme İşlemi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

EEngelli sağlık raporu yenileme işlemi için gerekli olan belgelerin, noksansız olarak tamamlanması, bir hekim onayı kadar önemlidir. Bu yenileme işlemine başvuracak olan kişiler için gerekli olan belgeler;

ADVERSTISEMENT
  • Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi
  • 5 adet vesikalık (yeni tarihli olmalıdır)
  • Geçmiş tarihe ilişkin engelli sağlık raporu belgesi

 

İlgili olan tüm belgeler, İl Sağlık Bakanlığı tarafından teslim alınmaktadır. Bu başvurunun ardından kişinin, tam teşekküllü bir hastanede gereken tüm muayenelerini yaptırması istenmektedir. Çünkü engel durumundaki herhangi bir değişim, engellilikte yararlandığı ya da yararlanamadığı hakları doğrudan etkileyecektir.

Eksiksiz belgeler, ilgili hastane raporlarının tümü değerlendirilip, bir kanaate varılacaktır. Engelli sağlık raporu yenileme işlemi uzun bir süreci kapsamayacak şekilde, hızlı olarak gerçekleşen bir zaman dilimi içermektedir. Kişinin başvuru esnasında yanında olacakları tam olarak hazır bulundurması da işlemlerin hızlanması konusunda yardımcıdır.