Devletten Kira Yardımı Nasıl Alınır? (2020 Yılında 960 TL)

Korona virüs salgını nedeniyle Devlet dar gelirli vatandaşa kira yardımı altında özel bir ödeme yapmıyor. Ancak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca 3 fazda toplamda 1.000 TL. ödeme yapılıyor. Yine kiraların ödenmemesi durumunda tahliyelere ilişkin Devlet bir takım tedbirler alıyor. Peki Devletten korona virüs salgını nedeniyle kira yardımı nasıl alınır? Maddi yardım şartları nelerdir? Kira yardımı için nereye başvurulur? Gerekli evraklar ve şartlar nelerdir?

Kentsel dönüşüme ilişkin 6306 Sayılı Kanun’un yönetmeliğinde değişikliğe gidildi. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre riskli alanda bulunan konutların kentsel dönüşüme girmesi halinde kira yardımı süresi 36 aydan 48 aya çıkarıldı. Riskli yapılarda ise kira yardımı süresi 18 ay olarak devam ediyor.

Kentsel dönüşüm projeleri özel hesabının finansman durumu gözetilerek Bakanlıkça uygun görülmesi halinde kira yardımının ilk 12 aya kadar olan kısmı peşin olarak ödenebilecek.

Devlet Kira Yardımı Yapıyor mu?

Devletin sağlamış olduğu ekonomik yardımlar arasında kira yardımı da yer alıyor. Devlet barınacak yeri olmayan vatandaşlara barınacak yer temin ettiği gibi aylık ödemesi gereken kira içinde para yardımı yapıyor. Bu içeriğimiz de kira, yakacak, gıda ve tüm ekonomik maddi destekleri konu aldık. Bunun haricinde Bakanlık kararı ile yıkılması gerektiği belirlenen konutlarda bulunan kiracı ve hak sahiplerine de illere göre 595 TL. ile 960 TL. arasında ödeme yapılmaktadır.

ADVERSTISEMENT

İhtiyaç sahipleri ailelere aşağıda yer alan kişi ve kurumlar yardım yapmaktadır.

  1. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Bağlı Müdürlükleri,
  2. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (İstanbul, Ankara ve İzmir için kiracıya 595 lira ödenmektedir.)
  3. Kaymakamlık ve Valiliklere bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları,
  4. Özel Vakıflar ve Dernekler,
  5. Sivil Toplum Kuruluşları,
  6. Maddi Yardım Gönüllüleri,
  7. Belediye Başkanlıkları

İhtiyaç sahibi vatandaş, gerekli evraklar ve belgeler ile kira ve diğer yardımlar için bu birimlerden herhangi birine başvuru yapabilmektedir. Sayılan 6 kuruluş tarafından bütçe olanakları dahilinde vatandaşlarımıza ödemeler yapılmaktadır. Örneğin 6. seçeneğimizde belirttiğimiz Belediye Başkanlıkları İstanbul ilimizde Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yardımlaşma Kartı sayesinde maddi destek sağlamaktadır. Bu kart durumu iyi olmayan, aylık geliri giderlerini karşılamaya yeterli olmayan vatandaşların tüm ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri amacıyla verilmektedir. Kartın geçtiği işletmelerden gıda ve benzeri ihtiyaçlar uygun fiyatlar ile satın alınabilmektedir.

Bazı Belediyeler ise belirledikleri bir fon dahilinde belirli dönemlerde başvuru masalarında oluşturulan ihtiyaç sahiplerine gıda, kömür, giyim ve nakit para desteği sağlarlar. Başkanlık görevlileri ailelerin ikamet ettikleri evleri ziyaret ederek yardımlarını dağıtırlar. Kira veya diğer yardımlara ihtiyacı olmasına rağmen Belediye Başkanlığının listesinde bulunmayan vatandaşlar aşağıda yer almakta olan dilekçe örneği ile başvurularını gerçekleştirebilirler.

ADVERSTISEMENT

Kira yardımının yanı sıra maddi anlamda yetersiz olan ailelere 80 TL. elektrik parası yardımı yapılacaktır.

Devletten Kira Yardımı Nasıl Alınır? (2020 Yılında 960 TL)
Devletten Kira Yardımı Nasıl Alınır? (2020 Yılında 960 TL)

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kira Yardımı Yapıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı daha önce deprem riski taşıyan ve yıkılma ihtimali olan evler için yıkım kararı almakta ve bu evlerde ikamet eden vatandaşlarımız için ödeme yaptığı bilinmektedir. Eğer ikamet ettiğiniz ev deprem riski taşımakta ise ve bu sebeple yardım istiyor iseniz, dilekçe örneklerine ulaşabilirsiniz.

Bununla birlikte yine kentsel dönüşüm kapsamında kira ödemesi yapılmaktadır. Kentsel dönüşüm alanında yapılan kira miktarları şöyledir;

ADVERSTISEMENT

En düşük ödenen kira yardım miktarı 595 TL. 

Kilis, Artvin, Karabük, Bilecik, Yalova, Bingöl, Iğdır, Bolu, Ardahan, Çankırı, Bartın, Erzincan, Kırıkkale, Gümüşhane, Karaman, Hakkari, Bayburt, Nevşehir, Tunceli illerine verilmektedir. Bu illerimizde ikamet eden kiracılar 1 defa 1.190 TL. sınırlı ayni hak sahipleri ise 2.975 TL. alabilirler.

675 TL. Kira Yardımı Alan İllerimiz;

Amasya, Düzce, Rize, Bitlis, Osmaniye, Edirne, Kırıkkale, Şırnak, Giresun, Aksaray, Isparta, Yozgat, Kars, Uşak, Muş, Siirt, Kastamonu, Niğde illerimizde ise 1 defa 350 TL. verilirken ev sahibi vatandaşa ise 3.375 TL. ödenecek.

755 TL. Verilen İller;

Çanakkale, Sivas, Adıyaman, Afyon, Batman, Ağrı, Zonguldak, Çorum, Elazığ, Tokat, Kütahya, Ordu illerimizde ikamet eden kiracılara bir defaya mahsus 510 TL., ev sahiplerine ise 3.775 TL. para ödemesi yapılacak.

660 TL. İlleri

Aydın, Urfa, Balıkesir, Van, Deniz, Trabzon, Erzurum, Tekirdağ, Diyarbakır, Samsun, Denizli, Sakarya, Eskişehir, Muğla, Antep, Kocaeli, Maraş, Hatay, Manisa, Kayseri, Malatya illerine 830 TL. oldu. 1 defa kiracılara 660 TL, hak sahibi vatandaşa ise 4.150 TL. ödeme yapılacak.

Konya, Bursa,  Antalya ve Adana illerimizde ise bir defaya mahsus 810 TL. ödenirken, hak sahiplerine 4.525 TL. verilecek.

Ankara, İstanbul ve İzmir illerimizde ise ödemeler 860 liradan 960 TL.’ye yükseltildi. Bu illerdeki kiracılar bir defa 920 TL. alacaklar. Hak sahiplerine ise 4.800 TL. ödenmektedir.

Ancak bu ödemeler 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun maddeleri gereğince yapılmaktadır. Eğer bu durumda değilseniz Çevre ve Şehircilik Bakanlığından bu desteği alamazsınız. Kanun bu konuda şöyle demektedir;

MADDE 5 – (1) Riskli yapıların yıktırılmasında ve bunların bulunduğu alanlar ile riskli alanlar ve rezerv yapı alanlarındaki uygulamalarda, öncelikli olarak malikler ile anlaşma yoluna gidilmesi esastır. Anlaşma ile tahliye edilen yapıların maliklerine veya malik olmasalar bile kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak bu yapılarda ikamet edenlere veya bu yapılarda işyeri bulunanlara geçici konut veya işyeri tahsisi ya da kira yardımı yapılabilir.

Başvuru yapmak için gerekli evrakları ve belgeleri gerekli evraklar listesinden öğrenebilirsiniz.  Eğer şahsınıza ait bir konutunuz var ise ve bu konutunuz için tarafınıza yapılan ödemeleri öğrenmek isterseniz, https://www.turkiye.gov.tr/gib-intvrg-adima-yapilan-kira-odemeleri adresini inceleyebilirsiniz.