Doğum parası Türkiye Cumhuriyeti Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafınca organize edilen bir sosyal yardım programlarından biridir. Dolayısıyla yeni çocuk sahibi olan pek çok aile doğum parası başvurusu nasıl yapılır diye merak etmektedir.
Doğum parası, devlet tarafından ebeveynlere bebeklerinin doğumundan hemen sonra verilen bir miktar para yardımı olarak öne çıkar. Bu yardım bebek için gerekli olan mal ve hizmetleri satın alabilmeleri için ebeveynlere sunulur.
Başvuru şartlarını karşılayan anne ve babalar bu yardımı almaya hak kazanır. Dolayısıyla günümüzde sayısız ebeveyn doğum parası başvuru işlemlerini nasıl gerçekleştireceğini merak etmektedir.
Doğum parası nedir?
Doğum yardımı olarak da karşımıza çıkan bakımını sağlayabilmelerine yardımcı olmak amacıyla verilir. Böylece özellikle ekonomik problemler yaşayan aileler devletin verdiği bu ücretle bebek bezi, mamalar, bebek bezi, bebek arabası, bebek yatağı gibi ürünler satın alabilir.
Yardım 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra canlı doğum yapan ve Mavi Kart sahibi olan ebeveynlere sunulan bir yardımdır. Doğum yardımından faydalanmak için vatandaşın çeşitli şartları karşılaması gerekir.
Doğum parası kaç TL?
Ocak 2023 yılı itibarıyla doğum yardımı en fazla 600 TL olarak belirlenmiştir. Başvuru yaptıktan sonra şartları karşılayan aileler PTT’den 300 TL, 400 TL ve 600 TL olarak ödeme alabilir.
Aile ve Sosyal Hizmet Bakanlığı’nca verilen ödemeler için e-Devlet aracılığıyla başvuru yapmak mümkündür.
Bakanlık tarafından sunulan yardım hakkında bilinmesi gereken önemli noktaları listeledik.
- Yardım tek seferlik yapılır ve geri ödemesizdir. Ödeme alan ailenin yardımda sunulan miktarı daha sonra ödemesi talep edilmez.
- Doğum yardımında ilk çocuk için 300 TL
- Doğum yardımında ikinci çocuk için 400 TL
- Doğum yardımında üçüncü çocuk için 600 TL
- Yardımı almaya hak kazanan anne babalar yardımı PTT’den temin ediyor
- Ödemeyi temin etmek için vatandaşın T.C. kimlik numaraları ve Mavi Kart numaralarını kullanmaları gerekiyor
Bunların yanı sıra bebek bakımı ile ilgili olarak ortaya çıkan diğer masraflar da bu yardımla karşılanabilir. Dolayısıyla şartları karşılayan tüm vatandaşlara doğum yardımına başvurmalarını öneriyoruz.
Doğum parası başvurusu nasıl yapılır?
Doğum parası başvurusu şartları nelerdir? (2023)
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafınca belirlenen 15 Mayıs 2015 tarihinden itibaren canlı doğum yapmak.
- Türk vatandaşı olmak ya da Mavi Kart sahipliği
- Doğum iznine başlamadan önce annenin bir işyerinde çalışıyor olması gerekmektedir. Burada doğum izni henüz onaylanmayan ve izni başlamayan annelerin işten ayrılmamasında fayda var. Aksi halde doğum izni başlamadan işinden ayrılan aileler bu destekten faydalanamıyor.
- Annenin doğumdan önceki bir sene içerisinde en az 3 ay boyunca sigorta priminin ödenmiş olması gerekiyor.
- Doğum yardımından faydalanmak isteyen annenin çalıştığı işyerinde sigortalı olarak görünüyor olması gerekiyor.
- Yardımdan faydalanmak için annenin bizzat başvurması gerekir.
- Çocuğun ölü doğduğu durumlarda doğum yardımı gerçekleşmez.
Doğum yardımına nasıl başvurulur?
Başvuru yapmak için canlı doğumdan sonra çocuğun Kimlik Paylaşım Sistemi’nde kaydının yapılması gerekir. KPS işlemini takiben Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi’nin aile tarafından doldurulması gerekir. Başvuru dilekçesinin doldurulması ve eksiksiz olduğundan emin olunması önemlidir.
Dilekçenin eksiksiz bir şekilde doldurulduktan ve imzalandıktan sonra kargolanması gerekir. İadeli taahhütlü posta yapılabilir. Bununla beraber başvuruların Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü şubelerinde yapılabileceğini belirtmekte de fayda var.
Eğer yurt dışında yaşayan vatandaşlar bu yardımdan faydalanmak isterse başvuruları Konsolosluk ve Büyükelçilik ofislerinde yapmalıdır. Eğer yurt dışında yaşayan vatandaşlar canlı doğum sonrası Türkiye’de bulunuyor ise başvuruları yapmak için konsolosluğa gitmelerine gerek yoktur.
Bu durumda en yakın Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne başvuru yapılabilir.
Doğum yardımı çıktı mı?
Doğum yardımı başvuru sonucu sorgulama işlemi de ailelerin en çok merak ettiği konulardan biridir.
2015 sonrasında canlı doğum yapan ebeveynler bu yardımdan faydalanma hakkına sahiptir. Fakat başvuruyu yaptıktan sonra sonucu öğrenmek sorgulama yapılması gerekir. e-Devlet’te yer alan dijital hizmetler ile doğum yardımı başvuru sonucu sorgulama işlemini yapabilirsiniz.
Bunun için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilir ve ilgili e-Devlet işlemine erişebilirsiniz. Fakat hem bu hizmetten hem de diğer hizmetlerden faydalanabilmek için e-Devlet’e giriş yapmalısınız.
Doğum Yardımı Başvuru Sonucu Sorgulama Hizmeti
Doğum parası başvurum kabul edildi mi?
- 444 1 788 numarası üzerinden PTT Müşteri Hizmetleri’ne ulaşım sağlayabilir ve başvuru sorgulama yapabilirsiniz.
- İkamet ettiğiniz bölgedeki en yakın PTT şubesine giderek Doğum Yardımı Sistemi sorgulaması yapabilirsiniz.
Çocuk parası ne zaman yatar?
Çocuk parası ne zaman yatar sorusunun cevabı genelde başvurunuzun ne zaman kabul edileceğinde yatmaktadır. Başvurunuzun kabul edilmesi halinde, yardım sistemine kaydın yapıldığı ay takip eden ay içerisinde ödemenizi PTT şubelerinden temin edebilirsiniz.
Çeşitli yoğunluklardan ve farklı sebeplerden dolayı ödemelerde gecikme yaşanabilir. Bu tür durumlarda PTT Müşteri Hizmetleri’ni arayabilir ve sürece dair bilgi edinebilirsiniz.
Bununla birlikte Doğum Yardımı’nın sadece tek sefer ödendiğini unutmamanızda fayda var. Tek çocuk için sadece bir kez yardım alınabilir.
Hamile anne doğum yardımı için başvuru yapabilir mi?
Hamilelik sürecinde olan annenin doğum yardımı için başvuru yapması mümkün değildir. Başvuru şartlarını karşılar durumda olmak için canlı doğumun gerçekleşmesi gerekir.
Daha sonra Türk vatandaşı olan ya da Mavi Kartlı olan annenin Kimlik Paylaşım Sistemi’ne çocuğunu kaydettirmesi gerekmektedir. KPS kaydı tamamlandıktan sonra diğer şartları karşılayan ebeveynler başvuru yapabilir.
Şartlı Gebelik Yardımı alan aile doğum yardımından faydalanabilir mi?
Evet. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu iki yardım programının birbirini etkilediğine dair bir düzenleme sunmamıştır. Dolayısıyla daha önce Şartlı Gebelik Yardımı ile yardım alan bir anne 15 Mayıs 2015’ten sonra doğan veya doğacak olan çocukları için yarımda başvurabilir.
Doğum yardımı son başvuru tarihi ne zaman?
Doğum yardımına başvurmak isteyen ebeveynler için bir başvuru tarihi kısıtlaması bulunmaz. Çocuğunuz belirlenen tarihte doğduktan sonra istediğiniz zaman yardıma başvurabilirsiniz.
Canlı doğumda anne vefat etti. Baba doğum parası alabilir mi?
Annenin vefat ettiği gerçek doğum sonrası Kimlik Paylaşım Sistemi’nde kayıt gerçekleştirilir. Daha sonra Mavi Kartlı ya da Türk vatandaşı olan baba Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne giderek yardıma başvurabilir.
15 Mayıs 2015 tarihinden önce doğum yaptım. Bu tarihten sonra yeni bir çocuğum daha oldu. Ne kadar doğum parası alacağım?
Eğer 15.05.2015 tarihinden önceki çocuklarınız için doğum yardımı alamazsınız. Fakat bu tarihten sonra yaptığınız çocuk için alacağınız ödemede diğer çocuklarınızın sayısı hesaplanır.
Örneğin daha önce iki çocuğunuz varsa 15.05.2015 tarihinden sonra doğan evladınız için 600 TL’lik yardım alabilirsiniz.
15 Mayıs 2015’ten önce doğan çocuklar için yardım alınabilir mi?
Bakanlığın belirlediği düzenlemeye göre bu tarihten önce doğan hiçbir çocuk için ödeme yapılmaz. Fakat daha önce de belirttiğimiz gibi bu tarihten önce doğan çocuklarınız, bu tarihten sonra doğan çocuğunuz için yapılacak yardım ödemesinde hesaba alınır.
Doğum yardımı her ay mı yapılır?
Doğum yardımı daha önce de belirttiğimiz üzere bir kereye mahsus yapılan bir yardımdır. Ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı eğer sizi yardımı almaya uygun görürse çocuğunuz için bir kerelik ödeme yapar. Belirtilen tarihten sonra doğan her çocuk için bir kerelik ödeme yapılır.
Annenin yabancı babanın Türk vatandaşı olması durumunda doğum parası alınır mı?
Başvuru için anne ve babanın Türk vatandaşı ya da Mavi Kart sahibi olması gerekir. Eğer anne bu iki durumu da karşılamıyorsa ödeme şartları karşılayan baba üzerinden yapılır.
Doğum yardımında parayı almak için süre sınırlaması var mı?
Eğer başvurunuz kabul edildiyse PTT şubesinden ödemenizi almanız için bir yıl süreniz bulunur. Bir yıl boyunca teslim alınmayan doğum parası daha sonra iade edilir. Dolayısıyla çocuğunuz için yaptığınız yardım başvurusunun kabul edilmesinden sonra ücreti almak için bir yılınız var.
Doğum yardımı özel sektörde çalışan ve maaşına haciz konan ebeveyne verilir mi?
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından belirlenen düzenleme doğrultusunda doğum parasının hiçbir vergiye tabii tutulmadığını belirtebiliriz. Bu yardımı almaya hak kazanan ebeveynler hiçbir kesinti ve vergiye maruz kalmadan ödemelerini PTT aracılığıyla temin edebilir.
Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi nereden alınır?
Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi’ni ikamet ettiğiniz yere yakın bir yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü’nden temin edebilirsiniz. Bununla beraber başvuru formunu doğrudan internetten indirmeniz de mümkün.
İnternet tarayıcınızı açarak formun adını yazabilir ve .PDF uzantılı dosyayı indirebilirsiniz. İndirdikten sonra bir çıktı alarak imzalamanız gerekmektedir. Formda sorulan her soruyu eksiksiz doldurmalı ve bilgilerin geçerli olduğundan emin olmalısınız.
İmzaladıktan sonra bakanlık tarafından belirtilen adrese kargo gönderebilirsiniz. Dilerseniz aşağıdaki bağlantıya tıklayarak dilekçe formuna tıklayabilir ve sağ üstte yer alan indirme butonuna basarak formu indirebilirsiniz.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi