Engelli Aylığı Neden Kesilir ? Engelli Maaş Kesintisi Neden Olur?

Makale Konuları

Engelli Aylığı Neden Kesilir ? Engelli Maaş Kesintisi Neden Olur? Arkadaşlar en çok sorulan sorulardan birtanesi de engelli maaşınız kesilme Sebepleridir engelli maaşı neden kesilir? Hangi gerekçelerle kesilir. Bunlara değinmeye çalıştık.

ADVERSTISEMENT

1- Adres Değişikliği

Arkadaşlar engelli maaşı kesilmesinin en önemli sebeplerinden bir tanesi. Adres değişikliğidir. Adres değişikliği bir ve İlçe içinde mahalle değişikliği şeklinde olmakta. İkincisi ise ilçeler arasında ya da iller arasında adres değişiklik yapılmaktadır. Eğer siz kendi ilçenizde başka bir mahalle yada sokağa taşındıysanız direk kesilmez. Yeni adresinizi nüfus Müdürlüğünden onaylarsanız. Bu maaşınız kesilmez. Eğer ülke içerisinde adres değiştirdikten sonra nüfus müdürlüğünde belirtmezseniz adres değişikliği yapmazsanız maaşınız kesilebilir. Çünkü Vakıflar yılda bir defa engelli maaşını kontrol etmek için evinize gelmektedirler. İlçe içerisinde olsa bile Eğer bunu nüfus müdürlüğünden değiştirmediyseniz. Vakıftan gelen ekip sizi evinizde bulamayacak. Bu durumda da maaşınızı keseceklerdir. Ancak siz nüfus müdüründen bunu belirtirseniz adresini sisteme düşer ve Vakıflar bunu kesmez. ikinci şekilde ise ilçeler arasında yada iller arasında adres değişikliğidir. Bu durumda maaş kesilir. Çünkü her vakıf kendi ilçesinden sorumludur. Dolayısıyla siz İlçe ya da il değiştirdiğiniz zaman maaşınıza sıfırdan bağlamak zorunda kalırsınız. Yani İl ve İlçe değiştirdiğinizde bütün evraklarınız da beraber gitmiş olduğunuz ilçede önce nüfus müdüründen adresinizi değiştireceksiniz. Ondan sonra da oradaki vakfa gidip engelli maaşını sıfırdan evraklarınız da başvuru yapmış olacaksınız.

2- Rapor ve Zamanı

Elimizde bulunan engelli raporunun oranı yüzde kırkın altına düşerse maaşınız kesilir veya elinizde bulunan rapor süreli ise ve süresi dolduysa yeni rapor almanız gerekmektedir. Bu rapor uzun süre dolduğunda bu sisteme düşer ve yine maaşınız kesilir. Yani raporunuzun 40%’ın altına düşmesi ve süresinin dolması durumunda engelli maaşınız kesilmektedir. Böyle durumlarda raporu almış olduğunuz tam teşekküllü Devlet Hastanesinde yeniden başvurarak yeni bir rapor almanız gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir  Bakan İsmet YILMAZ, “Kısa Süre İçinde 500 Engelli Öğretmen Alımı İçin Duyuru Yapacağız”

3- SSK ve Muhtaçlık

Engelli engelli maaşı alan kişinin SSK’lı ya da bağkurlu olmaması gerekmektedir. Ayrıca 18 yaşını doldurana kadar engelli olan kişilerin anne ve babalarında da sigorta olmaması gerekmektedir. Heryıl yapılan rutin ev ziyaretlerinde eğer mal varlığınızda bir değişiklik bir yükselme olduysa muhtaçlık sınırının üstüne çıktığınızda maaşınız kesilmektedir.O yüzden bulunduğunuz adresteki kişilerin bu malvarlıkları sizin bağlamaktadır. Bu unutulmamalıdır.

ADVERSTISEMENT

4- Yaş Sınırı

Engelli birey 18 yaşın altındaysa engelli maaşı alırken 18 yaşını geçerse yine engelli maaşı kesilmek. Çünkü 18 Yaşaltı Verilen maaş engelli yakını aylığı olarak adlandırılır ve kriterleri farklıdır. 18 yaşından sonra verilen maaş ise engelli maaşı dir. Bunun ise kriterleri farklıdır. Dolayısıyla 1 kişi 18 yaşından önce engelli yakını aylığı alırken 18 yaşını geçtikten sonra normal engelli maaşı için yeniden başvurmak zorundadır.

5- Ölüm ve Feragat Durumu

Engelli kişi vefat ettiyse maaşı kesilir. Engelli kişi vefat ettikten sonra eğer ölümü resmi olarak işlenmezse ve maaş alınmaya devam edilirse bu tespit edildiği durumda aldığınız maaş faizi ile sizden geri almaktadır. Aylık alan kişi kendi isteğiyle gelip maaşını kesebilmektedir. Kendi rızasıyla kendi maaşından feragat edebilme şansı vardır.

Konuyla ilgili videomuzu izleyebilirsiniz.

ADVERSTISEMENT