Engelli Kimlik Kartı Nasıl Çıkartılır

Makale Konuları

Engelli Kimlik Kartı Nasıl Çıkartılır?

Engelli kimlik kartı nasıl çıkarılır sorusu için öncelikli olarak engelli olma durumu belge ile kanıtlanmalıdır. Engellerin bazı türleri bulunmaktadır. Bazı insanlar doğuştan engelli iken, bazıları da sonradan geçirdiği bir hastalık ya da kaza sonucunda engelli olma durumu ile karşı karşıya gelebilmektedirler.

ADVERSTISEMENT

Engelli kimlik kartı da bu vatandaşlarımıza verilmekte olan Türkiye Cumhuriyeti devleti elinden çıkmış bir karttır. Engel oranı %40 ve üzerinde olan vatandaşlarımız için hazırlanmış olan engelli kimlik kartları yenilenemez. Yani bu kartı almış olan kişi için hak, tek sefer ile sınırlıdır.

Engel oranının %40’ın altına inmesi durumunda kart teslim edilmelidir. Engelli olan kişi vefat ederse de yine teslim gerçekleşmelidir.

Engelli Kimlik Kartı Çıkartmak İçin Nereye Başvuru Yapılmalıdır?

EEngelli kimlik kartı çıkartmak için öncelikli şart başvurudur. Başvuru ise ilgili kurumlar tarafından yapılmaktadır. Başvuru yapacak olan kişinin bulunduğu il ya da ilçede bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile ilgili kuruma müracaat sağlanmalıdır.

ADVERSTISEMENT

Gerekli olan tüm bilgileri başvurulan kurum, değerlendirme mecrasına iletmektedir.

 

engelli-kimlik-kartı-cıkartılma

ADVERSTISEMENT

 

Engelli Kimlik Kartı Çıkartmak İçin Hangi Belgeler Gerekmektedir?

Engelli kimlik kartı çıkartmak için gerekli olan belgelerin, noksansız olarak kuruma teslim edilmesi oldukça mühimdir. Bu sebeple, götürülecek tüm belgeleri, başvuruyu yapan kişinin iyi bilmesi gerekir.

Engelli kimlik kartı için gerekli belgeler şu şekilde başlıklara ayrılabilir;

  • Nüfus Cüzdanının aslı ve fotokopisi
  • Engelli Kimlik Kartına başvuru yapmak için doldurulmuş olan form
  • Engel oranının %40 ve üzerinde olduğunu belirten, sağlık kurulu onaylı belge
  • 2 adet vesikalık fotoğraf
  • Kayıp kart dilekçesinin örneği
  • İlk başvurunun dilekçe örneği
  • Refakatçi kartının dilekçe örneği
  • Engel oranındaki değişikliği içeren dilekçe örneği

Bu belgelerin eksiksiz olarak, kuruma getirilmesi halinde, engelli kimliği çıkartma işlemine başvuru yapmak oldukça kolay olacaktır. Başvuru sonucu, bu kimlik kartını alma hakkı bulunan kişiler; kurum tarafından bilgilendirileceklerdir. Kartın basılması ile birlikte 7 iş günü içerisinde kartı kullanacak kişiye eline ulaşacaktır. Eline ulaşmasının ardından kişi, direkt olarak bu kimlik kartından kullanım alanları dahilinde yararlanabilir.

 

engelli-raporu-hesaplama

Engelli Kimlik Kartı Kullanım Alanları

Engelli kimlik kartları %40 ve üzeri zihinsel, bedensel ve ruhsal engeli bulunan kişilere devlet tarafından verilen bir kart olmak üzere; bu kart sayesinde engelli bireylere birçok kolaylık sağlandığı da görülmektedir. 19 Temmuz 2007 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 26941 sayılı kanuna göre verilen engelli kartları, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan engelli bireylere bazı avantaj ve kolaylıklar sağlarken, engelli kimlik kartı faydaları 2020 kapsamında bu kolaylıkların daha da genişletileceği düşünülmektedir. Kolaylıklar yanında engellilere sayısız ayrıcalıklar da sunan engelli kimlik kartları kullanım alanları da oldukça çeşitlidir.

  • Engelli kimlik kartları sinema ve tiyatro gibi sanatsal faaliyetlerde engelli bireylere oldukça önemli avantajlar sağlamaktadır. Bu yönde devlet tiyatroları engelli bireylerden herhangi bir bilet ücreti talep etmezken, engelli bireyler sinema faaliyetlerinde de öğrenci indirimi oranında indirim hakkı kazanmaktadır.
  • Engelli kimlik kartları engelli bireylere toplu taşıma araçlarında ücretsiz seyahat imkânı sağlamaktadır. Bu yönde belediye otobüsleri, metro ve tramvay kullanımları, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ve deniz yollarının şehir içi
  • seferlerinin ücretsiz olduğu göze çarpmaktadır. Bu vasıtalarda engelli bireyin “ağır engellilik durumunun” olması durumunda bir refekatçisinin de ücretsiz seyahat hakkına sahip olduğu da belirtilmelidir.
  • Engelli bireylere şehir içi otobüs seferlerinin tamamında %30 indirim imkânı sunulmaktadır. Ancak şehirlerarası otobüslerde refakatçilerin böyle bir indirim şansı bulunmamakta, refakatçilerden tam bilet parası alınmaktadır. Bu bilgilere ek olarak biletlerin internet ortamında alındığı durumlarda indirim hakkı geçerli olmamaktadır.
  • Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) şehirlerarası yolculuklarında ise engelli bireylere %50 indirim fırsatı sunulmaktadır.
  • Havayolu şirketlerinde de Türk Hava Yolları’nın başı çektiği üzere iç hat uçuşlarında %20, dış hat uçuşlarında da %40 indirim fırsatına sahip olan engelli bireyler; havayolu şirketlerinin zaman zaman uyguladığı periyodik fırsatları da değerlendirebilmektedir. Doktor tarafından engelli bireylere verilen “refekatçi ile seyahat etmelidir” raporu doğrultusunda refakatçilere de ek olarak %20 indirim olanağı sağlanmaktadır.
  • Engellilerin açık öğretim kayıtlarında herhangi bir ücret alınmamaktadır.
  • Engellilerin H sınıfı sürücü belgeleri olması durumunda diğer uygun şartları da sağlamaları halinde satın aldıkları ve yurt dışından gelen otomobillerde gümrük vergisinden muaf oldukları görülmektedir. Gümrük vergisi haricinde Katma Değer Vergisi (KDV) indirimi ve taşıt alım vergisi muafiyeti de bu noktada belirtilmesi gereken diğer özelliklerdir.
  • Engelli bireylerin araçlarını engelli park yerlerine bırakabilmeleri mümkündür. (Araç ÖTV indirimiyle alınmış olmalıdır)
  • Otobanlarda yapılan seyahatlerde engellilerin 15 dakikaya kadar yol kenarlarına park etmesi yönünde bir engel bulunmamaktadır.
  • Araçlarını ÖTV indirimiyle almış olan engelli bireyler belediyeye başvurduklarında evlerinin önüne engelli park yeri yaptırabilmektedirler.