Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır? (2023)

Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Yardımlar doğrultusunda dul kalan eşe ödeme yapılır. Peki EVEK yardımı olarak da bilinen bu ödemeye nasıl başvurulur? Eşi vefat etmiş kadına para yardımı başvuru şartları nelerdir?

Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Yardımlar kapsamında nakdi yardım sunar. Bu yardım programı sayesinde eşini kaybederek dul kalan kadınlara ödeme yapılır. Çeşitli şartları karşılayan kadın vatandaşlar bu ödemeden yararlanabilir.

ADVERSTISEMENT

Başvuru belgelerini toplayarak şartları karşılayan kişiler EVEK yardımı olarak da bilinen bu yardım programından faydalanabilir. Kadınlar daha sonra Sosyal Yardım Kartı ile PTT şubelerinden ve PTTMatik’den ödemelerini temin edebilir.

Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Yardımlar Nelerdir?

Türkiye’deki eşi vefat etmiş kadınlar için birçok yardım seçeneği bulunmaktadır. Bunlar arasında hem devlet hem de vakıflar tarafından sunulan pek çok yardım bulunur.

  • DulMaaşı: Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından sağlanır.
  • EVEK Yardımı: Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sunulur.
  • ÖlümAylığı: Eşin en az 5 yıl sigortalı kalıp vefat tarihi öncesinde prim ödemesi bulunuyorsa SGK tarafından dul kadına ölüm aylığı sağlanır.
  • EmekliMaaşı: Eşin emekli olması durumunda geride kalan eş ve çocuklar tarafından alınır.
  • Sivil Toplum Kuruluşları ve Vakıflar: Eşi vefat eden kadınlar devlet ve hükümet harici kurum ve kuruluşlardan da ödeme alabilir. Bu noktalarda sunulan yardımlar nakit yardımı ile sınırlı değildir. Gayri nakdi ve istihdam türünde pek çok farklı yardımlardan yararlanılması da mümkündür.
  • Cenaze Ödeneği: Vefat eden sigortalının cenaze masrafları için SGK tarafından belirlenen tarife üzerinden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından onaylanan ödenek sunulur.
  • Belediye Yardımları: Muhtaçlık durumunun tespiti ardından gerekli belgeleme işlemleri gerçekleştirilir. Daha sonra eşi vefat eden annenin ikamet ettiği semtin bağlı olduğu belediyeye başvurulur. Belediyeler bunun üzerine nakit veya ayni yardım sunmaktadır.

Eşi Vefat Etmiş Kadın Maaşı Ne Kadar? (2023)

2023 itibarıyla eşini kaybeden kadınlara EVEK dahilinde aylık belli bir miktarda ödeme yapılmaktadır. EVEK Yardımı kapsamında eşi vefat eden kadınların aylığı 500 TL olarak belirlenmiştir. EVEK Yardımı’nın yanı sıra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da nakdi yardım sunmaktadır. 2023 itibarıyla iki aylık arayla olmak üzere bakanlık dul kadınlara 2.000 TL ödeme yapmaktadır.

ADVERSTISEMENT

Yardımdan faydalanmak isteyen dul kadının son nikahı yapılan eşinin vefat etmiş olması ve kadının herhangi bir kurumda sigortalı olarak çalışmıyor olması gerekir.

Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Yardımlar Başvuru Şartları (EVEK)

Başvuru yapmadan önce aşağıdaki şartları gözden geçirmenizde fayda vardır. Aksi halde başvuru sürecinde problem yaşayabilir ve devlet tarafından sağlanan bu yardımdan yararlanamayabilirsiniz. İşte 2023 yılı itibarıyla başvuru şartları:

  • Ödeme başvurusu yapan kadının Türk vatandaşı olması gerekir.
  • Eşi vefat eden kadın vefat etmiş babasının da emekli aylığından ödeme alabilir. Fakat vefat eden eşin ve vefat eden babanın farklı sigorta sistemlerine kayıtlı olması gerekmektedir.
  • Sadece eşi vefat eden kadınlara dul maaşı sağlanır.
  • Ödeme iki ayda bir olarak yapılır.
  • 2023 yılı itibarıyla ödeme miktarı 2.000 TL olarak açıklanmıştır.
  • Kocası vefat eden kadınlar defin işlemlerinde nakdi destek talep edebilir.
  • Yeniden evlenme durumunda aylık kesilir.
  • Eşi vefat eden kadının muhtaçlık durumları da incelemeye alınır.
  • EVEK yardımından yararlanmak isteyen kadına yetim aylığı, bayram parası ve ölüm aylığı gibi ödemeler de yapılmaktadır.
  • Sigorta vefat eden eşit emekli olması durumunda emekli maaşının belirlenen bir kısmını dul kadına sağlar.
  • Yardımdan faydalanmak isteyen dul kadının herhangi bir kurumda sigortalı olarak çalışmıyor olması gerekir.
  • Aynı zamanda hanede ikamet eden hiçbir aile üyesinin sigortalı olmaması gerekmektedir. Sigortalı aile ferdinin tespiti durumunda ödeme kesilecektir.
  • Belediyeler de eşi vefat eden kadına eğitim, barınma ve erzak noktasında çeşitli yardımlar sunar.
  • Eşini kaybeden kadının ekonomik durumunda yaşanan bir gelişmede muhtaçlık durumu tekrar tespit edilir. Kadının muhtaçlık durumda olmadığının tespiti halinde, yani ekonomik halin iyileşmesi durumunda yapılan yardımlarda kesinti olabilir.

Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Yardımlar İçin Nereden Başvuru Yapılır?

Başvuru yapmak için vatandaşların ikamet ettikleri il ya da ilçede bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na başvurması mümkündür. Devletten bu yardımı talep etmek isteyen vatandaşlar aşağıdaki kurumlara da başvurabilir.

ADVERSTISEMENT
  • Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları
  • Belediyeler
  • Alo 144 hattı
  • Sivil toplum kuruluşları
  • Vakıflar Genel Müdürlüğü
  • e-Devlet

2.000 TL PTT Yardım Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Bu sosyal destek programından faydalanmak için gerekli olan bazı belgeler bulunur. Başvuruyu başarıyla tamamlamak için ihtiyacınız olan belgeleri listeledik.

  • Başvuru dilekçesi
  • Kimlik fotokopisi
  • Başvuru formu

Bu belgeleri elde etmek için PTT’ye başvurabilir ya da ilçenizde Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı bir şubeye gidebilirsiniz. Başvuru yaptıktan sonra eşi vefat eden kadına Sosyal Yardım Kartı verilir.

Yardımdan faydalanmaya hak kazanan vatandaşlar daha sonra bu Sosyal Yardım Kartı’nı kullanarak PTT şubelerinden ödeme alabilir. Dileyen vatandaşlar kartlarını kullanarak PTTMatik’lerden de aylık ödemelerini temin edebilir.

Emekli Eşi Vefat Eden Kadına Ölüm Aylığı Başvurusu

Günümüzde en çok merak edilen noktalardan biri de emekli eşin vefatı durumunda kadına bağlanacak ölüm aylığıdır. Bu yardım programında dul kalan kadının emekli olması da problem oluşturmuyor. Dolayısıyla eşinin ve kendisinin emekli olma durumu ölüm aylığının alınmasında problem oluşturmuyor.

eşi vefat etmiş kadınlara ölüm aylığı başvurusu

Eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardımlarda konut desteğinden, aylık nakit desteğine kadar çeşitli nakli ödemeler de sunulur. Pek çok vatandaşın faydalandığı SED desteği de bu yardım türlerinden biridir. Bu desteklerden yararlanmak için kadının Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması ve hanede kişi başına hesaplanan aylık gelirin, güncel asgari ücretin üçte ikisinden daha az olması şartı bulunur.

Ölüm aylığı nasıl hesaplanır?

Ölüm aylığının nasıl hesaplanır sorusu da konuya dair en çok sorulan sorulardan biri.

Eşi vefat eden kişi eğer kendisi de emekliyse %50 oranında maaş alır. Ancak eğer dul kalan kadın emekli değilse eşinin maaşının %7’ini almaya hak kazanır. Kalan oranlar yetim kalan çocuklar üzerinden hesaplanarak onlara bağlanır.

Bu yardım programına ölüm aylığı denmektedir. Aylığın bağlanması için yaş ve prim gibi kısıtlamalar bulunmaz. Dolayısıyla henüz yeni çalışmaya başlamış ve belirli bir sigorta primi ödenmemiş kişilerin vefat durumunda da yakınlar bu yardım programına başvurabilir.

Ölüm aylığı kimlere bağlanır?

Ölüm aylığı vefat eden kişinin dul kalan eşine bağlanabileceği gibi diğer yakınlarına da bağlanmaktadır. Vefat eden sigortalının çocukları, annesi ve babası da aylık olarak ödeme alabilir.

Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Konut Desteği Nedir?

Eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardımlar arasında 300 bin TL’lik konut desteği de bulunur.  Bu destek 18 yaşından küçük 3 çocuğu olan etmiş kadınlara sunulur. Konut desteğinden yararlanabilmek için kadınların sosyal yardımdan yararlanıyor olmaları gerekir.

Bu yardımlar kadınların hane yaşamını devam ettirmelerine yardımcı olmak amacıyla hükümet tarafından düzenlenmiştir.

Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Konut Destek Başvuru Şartları

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Bakanlığın Sosyal Konut Projesi’nin de dahil olduğu barınma yardımı programında ve ev yapım yardımı dahilinde destek almamış olmak
  • 18 yaş altında en az üç çocuklu hanede ikamet etmek ve eşi vefat etmiş olmak
  • Konutların inşa edildiği şehirde yaşıyor olmak
  • 3297 Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu dahilinde yararlanma hakkına sahip olmak

Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Haklar Nelerdir?

Ülkemizde eşi vefat etmiş kadınlara yönelik pek çok yardım bulunur. Hem hükümet tarafından belirli miktarda aylık maaş, eğitim ve iş fırsatları, sağlık ve sosyal hizmetleri, psikolojik danışmanlık hizmetler sunulur. Kadınlar aynı zamanda çeşitli şartlarda ölüm sigortası gibi yardımlardan da faydalanabilir. Bakanlıkların yanı sıra belediyeler ve sivil toplum kuruluşları tarafından da eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardımlar sunulmaktadır.

Bununla beraber sunulacak yardımlar eşi vefat kadının eşinin sigortalı ya da emekli durumuna göre de belirlenebilir. Bunun yanı sıra geride kalan yetim çocuklar için de eşinin sigortalı ya da emekli durumu yine önem taşır. Eşin sigortalı ya da emekli olduğu durumda dul kadına SGK tarafından aylık maaş ödenebilir. Ayrıca kadının SGK cenaze yardımı ve bayram dönemlerinde verilen nakit yardımlarından da faydalanması mümkündür.

EVEK Yardımı ve Belediyeler

Pek çok belediye de kendilerine bağlı semtlerde ikamet eden ve şartları karşılayan dul kadınlara bu tür yardımlar sunmaktadır. Çeşitli sivil toplum kuruluşları da nakdi ve gayri nakdi yardımlar yapmaktadır.

Bununla beraber her belediyenin farklı başvuru şartları olduğunu unutmamak gerekir. Bunun için kişilerin belediye binalarında ilgili birimlere giderek görüşmesi ve şartları öğrenmesi gerekir. Belediye yardımları haricinde doğrudan devletten yardım almak isteyen ve eşi vefat eden kadınlar ise başvuruyu e-Devlet aracılığıyla gerçekleştirebilir. Bunun yanı sıra yetim aylığı başvurusu ve ölüm aylığı başvurusu gibi eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardımlar hakkında bilgi almak için Alo 144’e de başvurabilirsiniz.