Özel Sektörde Çalışan Engellilerin Hakları

Özel Sektörde Çalışan Engellilerin Hakları Engelinizin bulunması, hayatınızı kısıtlamanızı ya da engellenmenize bir neden olmamalıdır. Engelli kişiler çalışamaz yada çalıştırılmamalıdır diye bir kural bulunmaz. Engelli kişiler için özel sektör ve kamu kuruluşlarında bir çok iş imkanı ve iş ilanı bulunur. Özel sektörde; 50 ve üzeri çalışan işletmelerde %3, kamu ve devlet kurumlarında %4 engelli personel çalıştırma zorunluluğu bulunmaktadır.

Engelliler Engel Durumuna Göre Hangi İşlerde Çalıştırılabilir

ADVERSTISEMENT

İŞKUR ve bazı kariyer sitelerinde engelli iş ilanlarını takip ederek iş imkanından yararlanma şansınız vardır. İŞKUR Engelli İş Arama ekranından iş ilanlarını listeleyebilirsiniz.

Özel Sektörde Çalışan Engelli Hakları Nelerdir ?

Engelli kişilerin sosyal ve çalışma hayatına katılmaları için bir çok hak tanınmaktadır. Kanunlara göre %40 ve üzeri orana sahip engelli kişiler engelli olarak sayılır ve tüm bu haklardan faydalanır. Engelli istihdamı hakkından yararlanmak için iş ilanlarını takip ederek başvuru yapılmalıdır.

Ayrımcılık Yasağı

İşverenler; seçim süreci, iş seçimi, teknik değerlendirme, çalışma süreleri, çalışma şartları ve başvuru aşamalarının hiç bir kısmında engelli personel aleyhine bir ayrımcılık uygulamasında bulunamaz. Ayrımcılık uygulanması durumunda engelli personele dört aylık ücreti tutarı tazminat ve diğer haklarını talep edebilir. Kamu ve Kurum Kuruluşlarında engelli personele ayrımcılık uygulanması halinde T.C.K. 122.ci maddesinde yer alan hükümler uygulanmaktadır.

ADVERSTISEMENT

Tekrar İşe Alma Zorunluluğu

Engelli kişi, mevcut durumundan dolayı malulen ayrılmak zorunda kalması ve maluliyet durumunun sonradan ortadan kalkması halinde, engelli personel eski işyerine tekrar işe alınması için talep de bulunabilir. İşveren engelli personeli, eski iş yada benzeri bir pozisyonda aynı şartlar ile işe geri almakta zorunludur. İşveren iş sözleşmesi sorumluluğunu yerine getirmemesi durumunda, eski engelli personeline 6 aylık ücreti civarı bir tazminat ödemek zorunda kalabilir.

Engelli İşçi Çalıştırma Zorunluluğu

4857 İş Yasası 30. maddesi Yurtiçi işe yerleştirme hizmetleri yönetmeliğine göre;

  • İşverenler, 50 veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde üç engelli işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler.

Mazeret İzni

%70 ve üzeri engelli çocuğu olan ve süreğen hastalığının tedavisinde çalışan ebeveynlerin engelli çocuğun sağlık raporlarını beyan etmesi ve ebeveynlerden bir tanesi bu hakkı kullanması kaydıyla bir sene içerisinde 10 güne kadar ücretli izin verilmektedir.

ADVERSTISEMENT

İşyeri ve Çalışma Koşullarının Engellilere Göre Hazırlanması

İşletmeler, engelli personeli istihdam etmeleri durumunda, engelli kişinin çalışma koşullarını uygun şekilde hazırlamak, mesleklerine uygun işlerde çalıştırmak, gerekli araç ve gereçleri sağlamak ve çalışmasını kolaylaştıracak çalışma ortamını hazırlamak ile sorumludur.

Engelli Vergi İndirimi

Engelli kişi, engelli oranlarına göre vergi indirim hakkı bulunmaktadır. Çalışma gücünün;

Dönem Engellilik Derecesi
2020 1. Derece (%80 ve üzeri engelliler) 1400-TL
2020 2. derece (%60 ile %79) 790-TL
2020 3. derece (40 ile %59) 350-TL

2020 Engelli Vergi İndirimi Maaşa Ne Kadar Yansır ?

2020 engelli vergi indirimi maaşa yansıma tutarları alt kısımdaki tabloda yer almaktadır.

2020 yılı için Engellik İndirim Tutarı Aylık Maaş ve Ücrete Faydası
1. Derece Engelliler için 1.400 TL 210-TL
2. Derece Engelliler için 790 TL 118,5-TL
3. Derece Engelliler için 350 TL 52,5-TL