2020-2021 Yılı Öğrencilere SED Devlet Yardımları Nelerdir

Makale Konuları

SED Yardımı Nedir?

2020-2021 Yılı Öğrencilere SED Devlet Yardımları Nelerdir Sed yardımı Sosyal ve Ekonomik Destek hizmetleri anlamına gelmektedir. SED okuyan öğrencilerin temel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla verilmektedir. Türkiye’de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca yapılan yardımların her yıl belirlenen limitleri mevcuttur.

ADVERSTISEMENT

Sosyal Ekonomik Desteğin Hedefleri Nelerdir?

  1. Maddi destekler,
  2. Rehberlik hizmetleri,
  3. Yardım yapan kuruluşlar arasında koordinasyon sağlanması, yardımların verimli şekilde yapılmasının sağlanması,
  4. Korunmaya muhtaç durumda olan çocuklara ve gençlere yönelik olduğundan bütçe imkanları ile çocuk ve gençlere öncelik verilmesi ve desteğin ulaşmasında kontrol sağlanması,
  5. Maddi desteğe ihtiyaç duyan çocukların en kısa sürede ekonomik desteğin sağlanması,
  6. Destek talebinde bulunanların engelleri olmaması durumunda meslek edindirme kurslarına ve İŞKUR’a a yönlendirilmesi,
  7. Sağlık problemi olan çocuklara öncelik verilmesi,
  8. SED ile ekonomik desteğe ihtiyaç duyan çocukların bu destekten yararlanarak ailelerin yanında kalmalarının sağlanması,
  9. Maddi olanaksızlıklar nedeniyle okullarından ayrılan öğrencilerin, okullarına dönmelerinin sağlanması hedeflenir.

Sed Yardımı Ne Kadar?

Sed yardımı Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenen memur maaş katsayıları ile belirlenmektedir. Bu yardım tutarları o yıl geçerli olacak olan katsayıya göre belirlenmektedir. Katsayı oranı 0,096058 olarak belirlenmiştir.

  • Okul öncesi eğitim için 456,28 TL. %50 oranında,
  • İlköğretim için 684,41 TL. %75 oranında,
  • Orta öğretim Sed yardımı 730,04 TL. %80 oranında,
  • Orta öğretim okula devam etmeyenlere 730,04 TL. %50 oranında,
  • Yüksek öğretim için 821,30 TL. olup, %90 oranında,
  • Bakımdan ayrılan gençlere 365,02 TL, %40 oranında verilmektedir.
  • SED hizmetinde çocuk başına yapılan yardım miktarının 1.023 TL’den 1.082 TL’ye yükseldi.
İlginizi Çekebilir  2019 Ocak Ayı 2022 Maaşları E-Devlet Üzerinden Görüntüleniyor

Sed’den Kimler Yararlanabilir?

  1. Sosyal Hizmet kuruluşunda bulunan ve maddi destek verildiğinde ailesinin yanına dönebilecek olan çocuklara,
  2. SED’den yararlanmadığı taktirde korunmaya muhtaç olacak olan çocuklardan haklarında bakım tedbiri olmasa da destek aldığı taktirde ailesinin yanında kalabilecek olan çocuklar,
  3. Bakım tedbir kararı verilmesine rağmen yaşı dolduğundan aile yanından veya sosyal hizmet kuruluşundan ayrılan, iş ve meslek kurslarına devam eden ancak henüz bir iş sahibi olamayan, destek verilmemesi durumunda muhtaç duruma gelebilecek olanlar,
  4. Hayati tehlikesi bulunan bir ameliyat geçirecek olan veya olağan üstü bir durum nedeniyle kendisinin veya bakmakla yükümlü olduğu ailesinin bakımını karşılayamayacak olan veya vefat eden ailelerin çocuklarına sed desteği verilmektedir.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları Ne Tür Yardımlar Yapmaktadır. Nasıl Başvuru Yapılır ?

a)Nakit.Gıda.Yakacak,Giyecek Yardımları : Yardım almak isteyen kişi nüfus cüzdanı ile birlikte vakfimıza gelerek dilekçe vermek suretiyle yardım müracaatında bulunabilir.
b)Barınma (ev yapım-onarım) Yardımları Yardım almak isteyen kişi Nüfus cüzdanı, Barınma ihtiyaç Raporu, Tapu kaydı ile birlikte vakfimıza gelerek dilekçe vermek suretiyle yardım müracaatında bulunabilir.
c)Eğitim Yardımları (Kırtasiye-Giyecek) : Yardım almak isteyen kişi Nüfus cüzdanı ile birlikte Eğitim yardımından faydalanacağı çocu’ğunun en son durumunu gösterir öğrenci belgesi ile birlikte vakfimıza gelerek dilekçe vermek suretiyle yardım müracaatında bulunabilir.
d) Sartlı Eğitim-Sağlık Yardımları (ŞEYS): Yardım almak isteyen kişi ve eşinin aktif SGK kaydının olmaması gerekir. Başvuru yapacak kişi Nüfus cüzdanı ,çocuklarma ait öğrenci belgesi ve nüfus cüzdan fotokopileri ile birlikte vakfimıza gelerek dilekçe vermek suretiyle yardım müracaatinda bulunabilir.

Sed Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır
Sed Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır

Sed Yardımı için Gerekli Evraklar Nelerdir?

  1. Kimlik belgesi
  2. Öğrenci belgesi
  3. Talep edilirse sağlık raporu,
  4. İş ve Meslek Kurslarına başvurduğunu gösteren evraklar,
  5. Kuruluşça istenen diğer evraklar gibi belgeler istenmektedir.

 

ADVERSTISEMENT

Sed yardımı için nereye başvurulur?

Başvuru yapmak isteyenler yukarıda belirtilen evraklar ve belgeler ile birlikte il ve ilçelerde bulunan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine veya Sosyal Hizmet Merkez Müdürlüklerine müracaatta bulunabilirler. Sed yardımı ile ilgili ayrıntılı bilgiler burada. Ayrıca e-devlet üzerinden de başvuru yapılmaktadır.

Başvuru yapıldığında Müdürlükte görevli bulunan psikoloji uzmanlarınca kişi ile bir görüşme yapılmaktadır. Eğer görüşme neticesinde kişinin SED yardımı alması uygun görülürse, başvuran kişiye bir dosya açılmaktadır.
Başvuran kişi hakkında sosyal ve ekonomik açıdan bir araştırma yapılmaktadır. Bu araştırma neticesinde eğer çocukların desteklenmesi uygun görülürse gerekli işlemler başlatılmaktadır.

Sed Ne Kadar Süre Verilmektedir?

Bu destek bir maaş değildir. Çocukların ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla verilmektedir ve geçicidir. Başvuru sahiplerinin ekonomik durumlarının iyileşmesi, kendi kendilerine bakar hale gelmeleri, iş sahibi olmaları için çaba göstermeleri esastır.  Hizmet alan çocuklar en geç 6 ay süreler ile izlenmektedir. Bu destekler haczedilemez.

ADVERSTISEMENT

Okuyan öğrencilere yapılan bu yardımlar Resmi Gazete’de yayımlanan SED yönetmeliği kapsamında yapılabilmektedir. Yönetmelik metninin aslını Devlet Sed Yönetmeliği bağlantısından indirebilirsiniz.

Milli Eğitim Bakanlığı ve Aile , Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile bu bakanlıklara bağlı birimler tarafından Türkiye’nin dört bir tarafından binlerce gencimize maddi destek sağlanmaktadır. Bunun haricinde eğitim gönüllüleri dernekleri, özel vakıf ve kuruluşlar, ismi duyulan iş adamları, holding sahipleri, futbolcular maddi açıdan zengin sayılan bir çok vatandaşımız tarafından eğitim için büyük ölçüde maddi yardım yapılmaktadır. Öğrencilere Maddi Yardım isimli yazımızda Sed haricinde diğer kuruluşların yardımlarını da inceleyebilirsiniz.

İllerimizde bulunan Büyükşehir Belediye Başkanlıkları, İlçe Belediyeleri, Halk Eğitim Müdürlükleri de okuyan öğrencilerimiz için Kamunun sağladığı ve ellerinden gelen tüm olanakları ile seferber olmaktadırlar. Bu kurumlara başvuruda bulunarak yardım alabilirsiniz .Bu yardımlar 2020 yılında da verilmeye devam edecek.

E-devlet Sed Parası Başvuru Nasıl Yapılır?

E-devlet üzerinden Sosyal Ekonomik Destek başvuru yapılabilmektedir. Bunun için e-devlet üzerinden TC kimlik numarasını ve şifreniz ile giriş yapmanız yeterli. Yeni başvuru menüsünden giriş yapıldıktan sonra aşağıdaki bilgilendirme yazısı onaylanarak diğer sayfaya geçilecektir.

Bundan sonraki aşamada veri sorgulama ve araştırma izin bilgisi yazısı çıkacaktır. Hakkımda başvurum ile ilgili konularda araştırma yapılmasına izin veriyorum. onaylandıktan sonra;

  • Bilgilendirme Metni
  • Kişisel Veriler Hakkında
  • Kimlik ve İletişim Bilgileri
  • Başvuruya Esas Bilgiler
  • Hanede Bulunan Çocuklar tüm bilgiler doğruluğundan emin olduktan sonra,
  • Ön İzleme ve
  • İşlem Sonucu görüntülenerek başvuru işlemi tamamlanacaktır.

E-devlet SED Parası Sorgulama (e-devlet gözükmüyor)

Ayrıca SED parası sorgulama işlemi de e-devletten yapılmaktadır. Buradan sorgulama yapabilirsiniz. Sorgulama da kayıt bulunamadı çıkıyorsa hak sahibiyseniz açılan sayfadan bunu görebilir, hak sahibi değilseniz ”kayıt bulunamadı” çıkacaktır.