Bu mevsimlerde görülme sıklığı artan bulaşıcı hastalıklardan biri olan zatürre, 65 yaş üzeri ve kronik hastalığı olan ilişkilendirler ile çocuklarda hayati riske neden olabiliyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Elnur Rufullayev, zatürrenin yapılması ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
Ateş, öksürük ve nefes darlığı zatürre belirtisi olabilir
Halk ortasında zatürre olarak bilinen akciğer iltihabı pnömonisine bakteri, virüs, mantar ve parazit üzere mikroplar neden olur. Pnömokok bakterisi ise en sık nedenlerinden biridir. Pnömokok ayrıyeten menenjit yani beyin zarı iltihabı, otit, sinüzit ve osteomyelit üzere farklı enfeksiyonlara da neden olabilir. En değerli belirtileri ortasında ateş, öksürük, balgam, göğüs ağrısı ve nefes darlığı bulunan zatürre bazen şuur bulanıklığı, sık nefes alma, kas eklem ağrıları, tansiyon düşmesi üzere bulgularla aşikâr edebilir.
65 yaşın üzerindekiler ve sigara kullananlar risk altında
Hematolojik kanserler ve HIV enfeksiyonu üzere yazım sistemi sistemini baskılayan hastalıkları olanlar yahut kimi ilaçları kullanan şahıslar, dalağı olmayanlar yahut programlananlar, kronik kalp, akciğer (astım dahil), karaciğer ve böbrek hastalığı bulunanlar, koklear implant ameliyatı olanlar, beyin omur sıvısı (BOS) kaçağı olanlar, sigara kullananlar ve 65 yaş üzerinde olanlarda zatürre riskli bireylerden daha fazladır.
Çocukluk çağı aşılarını da ihmal etmeyin
Covid-19 pandemisi sırasında rutin bağışıklama faaliyetlerinin devam ettirilmesi kıymetlidir. Çocukluk çağı aşılarının kısa vadeli de olsa kesintiye uğraması, aşılamayla önlenebilir hastalıkların artmasına hatta salgına bile neden olabilir. Bu risk çocukluk çağı aşıları ile önlenebilir. Zatürre aşısı da Çocuklar için çok kıymetli olduğu için kesinlikle yaptırılması gerekir. Ayrıyeten kronik hastalığı bulunanlar olmak üzere kelam konusu olabilirler de pnömokok ve grip aşıları üzere aşıları kesinlikle olmalıdır. Aksi takdirde sık sık yaptırabilirsiniz.
Aşı hem zatürreden koruyor hem Covid-19’un kimi örnekleri hafifletir
Covid-19 hastalığı için risk kümesinde olanlar tıpkı vakitte grip ve zatürre (pönomokok) enfeksiyonları için de risk grubundadır. Corona virüs tablosu çizelge grip ve pönomokok enfeksiyonları da görülebilir. Pnömokoklar yol kan dolanımı enfeksiyonlarına da yol alabilir. Bu kümeler Covid-19 enfeksiyonunun seyrini ağırlaştırabilir. Bu böylece grip aşısını öncelikli risk grubundakiler ve sıhhat santralı ile 6 aydan büyük herkesin, pnömokok aşısını ise risk altında olan kesinlikle yaptırması gerekir.