Nizamlı içerseniz bademcik iltihabını söküp atıyor!

ABONE OL

Bademcik iltihabı nedir?

Bademcikler sık geçirilen enfeksiyonlar sonrası iltihaplanmaktadır. Bademciklerin iltihaplanması durumuna Tonsilit denmektedir. Bademcik, ağız yoluyla bedene giren bakteri ve virüslere karşı bedenin birinci savunma sınırıdır.

ADVERSTISEMENT

Bu nedenle iltihaplanan bademcikler bağışıklık sistemini düşürür. İltihabın tedavi edilmemesi önemli problemleri beraberinde getirebilir.

Bademcik iltihabı neden olur?

Bademcikler bedeni, ağız yoluyla alınan virüs ve bakterilerden korumaktadır. Vakit zaman bakterilerin taşıdığı enfeksiyonlar nedeniyle bademcikler iltihaplanmaktadır. Bakteriler ve virüsler bademcikte iltihaplanmaya neden olur.

ADVERSTISEMENT

Bilhassa çocuklarda ortaya çıkan bademcik iltihabı kapalı ve kalabalık alanları sever. Çocuklar beşerlerle yakın temas halindedir ve park üzere kalabalık yerlerde oyun oynamaktadırlar. Bu da enfeksiyonun yayılmasına neden olmaktadır.

En yaygın belirtileri;

Bademciklerin şiş ve kırmızı olması, ateş, üşüme, titreme, boğaz ağrısı, kulak ağrısı, yutkunma zorluğu, eklem ağrıları, yorgunluk, halsizlik, boğazda yanma, bademcikte sarı ve beyaz lekeler.

ADVERSTISEMENT

Daha az yaygın olan belirtileri;

Kusma, mide bulantısı, ağızda koku, ses değişikliği, baş ağrısı, mide ağrıları.

Bademcik iltihabına bunlar düzgün geliyor;

Bademcik iltihabına en âlâ gelecek faktörlerin başında bol sıvı tüketimi gelmektedir. Bununla birlikte yanlışsız ağız bakımının yapılması, antiseptik ve antibakteriyel gargaralar kullanmak epey tesirlidir. Süt ve zerdeçal enfekte olan bölgenin temizlenmesinde hızlandırıcı rol oynamaktadır.

Sarımsak antibiyotik tesiri nedeniyle boğaz ağrısının süratlice geçmesini sağlar.

Senede 5-6 sefer bademcik iltihabı geçirenler ameliyat olmalı

Hastalığın tedavisinde kâfi sıvı alımı, yatak istirahati ve antibiyotikler hayli tesirlidir. Antibiyotik tedavisi mutlaka hekimin gerekli gördüğü durumlarda uygulanmalıdır. Bilinçsiz antibiyotik kullanımı birçok hastalığa neden olabileceği üzere, kısa müddetli ve az dozda kullanımlarda bedenin enfeksiyona bağışıklık geliştirmesine neden olur.

1 sene içerisinde 5-6 sefer bademcik iltihabı geçirilmesi durumunda cerrahi müdahale gerekli olabilmektedir. Bademcik ameliyatı, daima tekrarlayan bademcik iltihabı, kronik bademcik iltihabı ve bedenin antibiyotik tedavisine karşılık vermemesi sonucu uygulanmaktadır.

Bitkisel metotlar de bademcik iltihabının tedavisinde tesirlidir

Sık tekrar etmeyen bademcik iltihabını meskende uygulanacak sistemlerle de geçirmek mümkündür. Bunlar; papatya çayı, tavuk çorbası, adaçayı, karanfil, bal ve sarımsak.